понеділок, 16 березня 2020 р.

Дистанційне навчаня під час карантину.

Шановні УЧНІ 6-А класу! У вівторок 17 березня опрацьовуємо наступні теми: "Плауни, хвощі, плауни" та "Голонасінні"
Опрацюйте параграфи 43, 44 підручника. 
Для кращого розуміння матеріалу за його закріплення виконаємо лабораторне дослідження
№ 12 "Будова папоротей" (ст. 162 у підручнику) та лабораторне дослідження № 13 Будова голонасінних" (ст. 166 підручник)  (роботу виконуємо у робочому зошиті).
Під час опрацювання навчального матеріалу можна скласти конспект: записати основні складні терміни.





Для кращого опрацювання матеріалом скористайтесь додатковими ресурсами (відео, презентаціями).
ПЛАУНИ І ХВОЩІ.
1. Яка будова пагонів плаунів?
Вони мають пагони із дрібними зеленими листками і додаткові корені.

2. Де розвиваються спорангії плаунів?
Розмножуються плауни, подібно до мохів, спорами, які утворю­ються у спорангіях. У плауна баранця вони розміщені зонами поміж листків звичайних пагонів. У плауна булавоподібного на бічних гілочках утворюються особливі коротенькі пагони, які називають спороносними колосками. На цих пагонах розвиваються більш широкі листки, у яких при основі, на верхньо­му боці, розташований спорангій із спорами. Нестатеве покоління є основним фотосинтезуючим. Після до­стигання спори висипаються. Спороносний колосок відмирає.


3. Які особливості будови і розвитку заростків плаунів?
Спори плауна проростають у ґрунті ї дають початок не­величкій (кілька міліметрів завдовжки) безбарвній рослинці — заростку, яка є статевим поколінням. Заросток плаунів (статеве покоління) живе під землею, має ризоїди і живиться завдяки симбіозу з грибами, які постачають поживні речовини, розкладаючи органічні речовини рослин ґрунту.  

На ньому виникають як чоловічі, так і жіночі статеві органи. Сперматозоїди рухаються плівочкою води, яка завжди вкриває часточки ґрунту і запливають у жіночі статеві органи. Відбуваєть­ся запліднення. Із зиготи розвивається зародок нового плауна. Від проростання спори до запліднення проходить до 15 років.
Заросток плаунів утворює чоловічі і жіночі статеві органи, живе під землею, живиться завдяки співіснуванню із ґрунтовими грибами і має тривалий період розвитку.

4. Які рідкісні види плаунів та їх «родичів» вам відомі?
Плауни є рідкісними рослинами, що охороняються в Україні законом. «Родичами» плаунів є плаунок плауноподібний, який зрос­тає у високогір'ї Українських Карпат, та рідкісна водна рослина Українського Полісся — молодильник озерний.

5. Яка будова пагонів хвощів?
Щорічно хвощ польовий має два види наземних пагонів : весняні спороносні (нерозгалужені бурого кольору з дрібними листочками без хлорофілу зі спороносними колосками, які після розсівання спор відмирають) та літні фотосинтезуючі (пагони кільчасто галузяться, кожний пагін складається із зеленого стебла, яке виконує функцію фотосинтезу, та з дрібних безбарв­них листків, які зростаються у трубочку, у оболонках клітин хвощів накопичується дуже багато кремнію, тому вони жорсткі на дотик). Це нестатеве покоління, яке утворює спори.

6. Де розвиваються спори хвощів і які особливості їхньої будови?
У хвоща польовою і великого спори утворюються в спороносних колосках, що знаходяться на верхів­ках нерозгалужених безбарвних пагонів. Ці пагони розвиваються навесні і швидко відмирають після розсіювання спор.
Спори хвощів мають додаткову оболонку із двох спірально за­кручених довкола них стрічок. Ці стрічки при підсиханні розкру­чуються і заплітаються так, що спори розсіюються не відокремле­но, а групами. Це дуже важливо!

7. Які особливості заростків хвощів?
На поверхні ґрунту спори швидко проростають і утворюють статеве покоління — зелені чоловічі та жіночі заростки, які мають вигляд маленьких, розсічених на дрібні лопаті пластинок. У статевих органах на чоловічих зарос­тках утворюються сперматозоїди, а на жіночих — яйцеклітини. Після дощу або випадання роси сперматозоїди по плівочці води підпливають до яйцеклітин і запліднюють їх. Далі із зиготи швидко розвивається новий молодий хвощ.

8. Чи є серед хвощів України рідкісні види?
Хвощі, які поширені в Україні, зростають у лісах, на луках і болотах, а також напівзанурено на невеликій глибині у водоймах. Деякі з них (наприклад, хвощ великий) є рідкісними рослинами і підлягають охороні.

9. Які хвощі є бур'янами і які існують способи боротьби з ними?
Хвощ польовий став злісни­м бур'яном. Найбільш надійний спосіб позбавитися від цього бур'яну — систематичне знищення надземних пагонів (для ви­снаження кореневищ).
Завдання
1. Заповніть у зошиті таблицю.
ОзнакаПлаунХвощ
Вегетативні органистеблоЛітні пагони
Місце знаходження спорангіївМіж листками звичайного пагону, під листкамиСпороносні колоски на весняних пагонах
Спосіб життя зародкуПідземний, симбіотичнийНаземний, фотосинтезуючий
Які статеві органи знаходяться на заросткуутворює чо­ловічі або жіночі статеві органи і має довгий період розвитку.утворює чо­ловічі або жіночі статеві органи і має короткий період розвитку

2. Дайте відповідь на запитання:
Які спільні та відмінні риси будови і розмноження у плауна і хвоща?
                     Плаун                        Хвощ
Відмінні риси будови і розмноження
Мають пагони з листками, додаткові корені, спорангії знаходяться між листками пагону або у колосках, спосіб життя зародку підземний, симбіотичний, довгий період розвитку.Мають пагони двох видів: весняні нерозгалужені бурого кольору з дрібними листочками без хлорофілу зі спороносними колосками, які після розсівання спор відмирають, літні фотосинтезуючі; мають горизонтальні підземні кореневища, спосіб життя зародку наземний, фотосинтезуючий, короткий період розвитку.
                            Спільні риси будови і розмноження
Рослини мають статеві та нестатеві покоління, нестатеве покоління має пагони із листками і додаткові корені, є основним фотосинтезуючим,  статеве покоління представлене заростком, який утворює статеві органи і забезпечує статевий процес, запліднення по воді, розмножуються спорами, мають спорангії, на заростку утворюються чо­ловічі або жіночі статеві органи


1 коментар: